5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@haseko.cz       Doprava a platba       Vše o nákupu       Blog
Jak správně kompostovat a využít urychlovač kompostu?

text

Jak správně kompostovat a využít urychlovač kompostu?

Založení kompostu

Chcete si na své zahrádce založit kompost? Protože kompost je výborným řešením, jak si na své zahrádce vytvořit hnojivo pro vaše stromy a rostliny. V naší rubrice rady a tipy se Vám budeme snažit příblížit několik rad a tipů pro správné založení kompostu na Vaší zahradě.

Co do kompostu nepatří

Vyvarujte se plnění kompostu surovinami jako je kořeny košťálovin, cokoliv plesnivého, citrusové plody, tráva ze závadového prostředí – od silnice apod. Dále se jedná o plevel v květu nebo jeho oddenky, nemocné rostliny či jejich části nebo zbytky z kuchyně v podobě masa a kostí.

Co do kompostu patří

Do kompostu patří tráva, s použitím Bacti UK i větší množství čerstvě posečené trávy, sláma, drcená kůra a drcené větvě stromů, štěpka, popel ze dřeva, listí ovocných stromů, chlévský hnůj, zahradní zemina, rašelina. Vhodný je i odpad z kuchyně v podobě zbytků zeleniny a nehnilého ovoce apod.

Praxí je ověřené, že standardní kompost při dodržení optimálních podmínek vyzraje během jednoho roku. S prostředkem Bacti UK se tato doba zkrátí přibližně o 60 dní. Přípravek Bacti UK také maximalizuje hnojné hodnoty Vašeho kompostu.

Přípravky do kompostu >>>ZDE<<<

Jak, kdy a kde kompost založit

  • Kompost zakládáme nejlépe na podzim, na místě v polostínu nebo stínu, nejlépe pod stromy. Důvodem je ochrana kompostu před slunečním zářením a větrem a tím k vysychání kompostu.
  • Z důvodu lepší manipulace se snažte kompost zakládat do nádob nebo jej alespoň ohraničit dostatečně širokým pásem třeba z plastu. Ohraničený kompost pomaleji vysychá a aplikovaný prostředek Vám z něho při aplikaci nevyteče.
  • Prvním, podkladním materiálem pro kompost může být drcená kůra, sláma nebo větvičky stromů. Následně můžeme začít přidávat jednotlivé kompostovatelné materiály - sláma, listí ovocných stromů, chlévský hnůj, zbytky zeleniny.
  • Kompost se snažte udržet dostatečně vlhký v celém jeho průřezu. Zkoušku optimální vlhkosti můžeme provést například tak, že do dlaně nabereme kompostovaný materiál, v dlani jej zmáčkneme a mezi prsty by měly objevit malé kapky vody. Po otevření dlaně s materiálem by měl zůstat materiál ve stlačeném stavu. Jako nežádoucí se jeví, když z ruky teče voda - kompost je příliš vlhký. Pokud se nám po otevření dlaně materiál rozsype, kompost je příliš suchý. Pokud bude kompost suchý, nebude Vám zrát a postupně vymřou veškeré mikroorganizmy a bakterie zaručující optimální zrání.
  • Důležitý je přísun vzduchu. Proto je vhodné kompost občas proházet nebo prokypřit. Je to důležité pro život mikroorganismů a bakterií, které jsou do kompostu přidávány použitím výrobku Bacti UK. Špatný přísun vzduchu vede ke špatnému zrání kompostu, silném zpomalení zrání a jeho nevyužitelnosti.
  • Nezapomeňte ani na různorodou velikost jednotlivých materiálů, kterými plníte kompost. Dochází tím k provzdušnění a dobrému zrání kompostu.

Na konec je důležité Vás upozornit na pozorné přečtení návodu k použití prostředku Bacti UK.